Posted in Technika

Zdravé smažení

Práce v kuchyni bez technických pomocníků je pro vÄ›tÅ¡inu lidí nepÅ™edstavitelná záležitost. Dříve to asi ženy nemÄ›ly příliÅ¡ jednoduché. Na vÅ¡e jim musely stačit pouze jednoduché nástroje a síla vlastních rukou. A že to nÄ›kdy musela být pÄ›kná dÅ™ina. Už jen uÅ¡lehat sníh z bílků pomocí zkrouceného drátu na dÅ™evÄ›né rukojeti.

smažení

Jedním z pomocníků, který už je zastoupen snad v každé kuchyni, je fritéza.Mnoho lidí se jí dlouho vyhýbalo. PÅ™edstavovali si, že z takového množství oleje se musí vyndat řízek, který je nacucaný jako houba. A údaje o naÅ¡em cholesterolu poletí strmÄ› vzhůru. Snad tomu tak mohlo být v začátcích tohoto výrobku. DneÅ¡ní výrobci se soustÅ™eďují právÄ› na tuto stránku. ProstÄ› – aby toho smažená jídla moc nevypila. Zatímco na pánvi teplotu tuku moc hlídat nemůžeme, ve fritéze je to jednoduché.

–         Stačí nastavit na přísluÅ¡nou teplotu a když nám ukazatel dá najevo, že je přístroj pÅ™ipraven, můžeme smažit.
–         PÅ™i správném dodržování teploty odpadá nebezpečí, že bychom olej pÅ™epálili, a tak jej můžeme použít znovu.

Pára je rychlejší

Druhým pomocníkem, který už je zastoupen trochu ménÄ›, je parní hrnec. Na první pohled vypadá tak trochu jako ze zmodernizované pohádky „Hrnečku vaÅ™“.
·        Do dolní nádoby se nalije voda a pak už se skládají jednotlivé mističky na sebe.

Hrnec se dá použít i na klasické napařování knedlíků. Milovníci zdravé výživy ho budou určitě využívat na paření zeleniny.
o   Zelenina, kterou nevaříme přímo ve vodÄ›, si ponechává vÄ›tší množství zdravých živin a také neztrácí svou pÅ™irozenou barvu.Například brokolice zůstane krásnÄ› zelená.
zelenina

Jen je potřeba dodržovat několik zásad.

1.     Nevkládat potraviny, které jsou jeÅ¡tÄ› zmrzlé.
2.     Listovou zeleninu pÅ™ipravujte co nejkratší dobu.
3.     Jestliže používáte více nádob nad sebou, v té nejspodnÄ›jší bude vaÅ™eno nejdříve.
4.      Pozor na rýži a brambory. V páře jsou vaÅ™ené mnohem dříve.

Zdravé smažení
Ohodnoťte příspěvek